2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

 
Terepgyakorlatok 2011-ben:  
 

2011.  november  4. Őszi terepgyakorlat a Mecsekben. Az AAPG Eötvös Student Chapter tagjaival közösen meglátogattuk a Wildhorse Energy Ltd. pécsi központját, ahol kis ízelítőt kaptunk a széntelepek földalatti elgázosításának technológiájáról, valamint az erre alkalmas széntelepek kutatási stratégiájáról.

                                           Köszönjük a Wildhorse Energy Ltd. támogatását!

2011. május 14-21. Kun Tivadar Hunor (SC alelnök) részt vett az SEG által megrendezett terepgyakorlaton Észak-Chile-ben (Cu-Ag és IOCG típusú érctelepek).


 

 
 

 

2010-as terepgyakorlatok  
 

2010. oktober 21-25.                                                                                                                 Terepgyakorlat az Erdélyi-szigethegységben (ALS Chemex, Valea Morii, Verespatak,) a Babeş-Bolyai Tudományegyetem diákjaival.

2010. szeptember 25 - október 1.

Gál Benedek (SC elnök 2010) részt vett az SEG által megrendezett terepgyakorlaton (Colorado plató érctelepei).

                                      

2010. április 4 - május 1.
Kihelyezett előadóülés a Miskolci Egyetemen és terepbejárás a rudabányai külfejtésben ahol az epigenetikus Pb-Zn(-Ag) ércesedés kutatásának legújabb eredményivel ismerkedhettünk meg. A terepi program elött Miskolcon meglátogattuk a Bányászattörténeti múzeumot és a Selmeci Könyvtárat. A terepgyakorlaton az ELTE hallgatóihoz a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Miskolci Egyetem SC-tagjai is csatlakoztak.

                          
 

 
 

 

2009-as terepgyakorlatok  
 

2009. szeptember 3-4.
A második ESCCO találkozón az európai SC tagjai részt vettek a Tokaj hegységben megszervezett terepgyakorlaton. Részletes leírása a találkozónak és a terepgyakorlatnak itt található.

Köszönjük szponzorainknak:

          

 
 

 

2008-as terepgyakorlatok  
 

2008. május 3-5.
A terepgyakorlat részletes beszámolója itt olvasható (angol nyelvű).

 

 

 
 

 

2007-es terepgyakorlatok  
 

A 2007. március 31- április 3.
 Idén az SC tavaszi terepgyakorlatát
Lengyelországban tartotta. A részletes beszámolója itt megtekinthető  (angol nyelvű).

 

 
 

 

2006-os terepgyakorlatok  
  2006.
(Honlap frissítés alatt áll)
 
 

 

2005-ös terepgyakorlatok  
 

2005. április 8-9.
Idén tavasszal az SC első terepgyakorlatán a Tokaji-hegységbe látogatott, melynek során hidrotermális kifejlődéseket tekintettünk meg. A Dr. Molnár Ferenc által vezetett kiránduláson 20 SC-tag és egyéb geológus hallgató vett részt. Nagy örömünkre szolgált, hogy az SC egyik alapítója és egykori elnöke, Szentpéteri Krisztián is eljött és megosztotta szakmai tapasztalatait.
A terepgyakorlat során meglátogatott állomásokról részletes beszámoló olvasható:
» Füzérradvány/Korom-hegy: Hidrotermális rendszerhez kötődő, jelenleg is fejtés alatt álló illit-készlet. Ígéretes arany-ércesedése miatt koncessziós terület.

» Sárospatak/Király-hegy: Intenzív hidrotermás működés során átkovásodott riolitos kőzettest. Az átalakulás mélyebb zónáiban jelentős, eddig még kevéssé kutatott ércesedés rejlik.

» Óhuta/Mély-völgy: A regéci kaldera peremén található, erőteljes hidrotermás átalakulást szenvedett terület. Egész napos kirándulás során ismerkedtünk a különféle kőzetátalakulási fajták jellegeivel. Részletes terepi megfigyelésekkel átalakulási zónákat különítettünk el és értelmeztük az ezek által levonható, a nyersanyagkutatásban is kamatoztatható következtetéséket.

Galéria


 

 
 
 

 

2004-es terepgyakorlatok  
 

2004. november 2-6.
Az ELUSCSEG az év végén Csehországba látogatott, ahol cseh kollégáink szakmailag rendkívül érdekes és tanulságos programot állítottak össze számunkra. Professzor Zdenek Pertold és Petr Drahota vezetésével megismertük a Cseh-Masszívum számos jellemző, klasszikus geológiai kifejlődését, ércesedését. Egyes napokon helyi szakértők, neves cseh geológusok (Karel Breiter, Jirí Zachariáš, Petr Morávek) is kísértek bennünket.
 

A terepgyakorlatról részletes beszámoló itt olvasható:
1.nap: Vlastejovice-Kutná Hora
2.nap: Kutná Hora-Jílové- Mokrsko- Pribram
3.nap: Pribram-Sedlec-Karlovy Vary-Ostrov n. O.
4.nap: Ostrov n. O. -Potucky-H. Blatná-Prága

5.nap: Prága-Budapest (hazautazás)
Köszönetnyilvánítás, résztvevők névsora

Galéria

 

 
 

 

2006-os terepgyakorlatok  
 

2003. október 19-22.
A Student Chapter első 2003 évi terepgyakorlata Verespatakon és Nagyágon volt. A terepgyakorlat során az aranynégyszög történelmileg is jelentős aranylelőhelyeit tekintettük meg, és a Rosia Montana Gold Corporation (Gabriel Resources Ltd.) geológusainak köszönhetően az érctelepek genetikájával ismerkedtünk.

A terepgyakorlatról részletes beszámoló itt olvasható:
1.nap: Verespatak
2. nap: Brad-Nagyág

2003. november 28-29.
A Student Chapter 2003 évi második terepgyakorlatát a Mátrába és a Ny-Bükkbe szerveztük. Az első nap a mátrai paleogén vulkanizmushoz kapcsolódó hidrotermális tevékenység által létrehozott kőzetátalakulásokat és ércesedéseket tekintettük meg Nigel Mound főgeológus vezetésével. A második napon Friedrich Koller professzor kíséretében a Szarvaskő környéki ofiolitos képződményeket tekintettük meg, most egy kicsit ércteleptanos szemmel.
A terepgyakorlatról részletes beszámoló itt olvasható:
1. nap: Ilona-völgy - Lahóca-hegy
2. nap: Szarvaskő és környéke

 

 
 

 

 
2002-es terepgyakorlatok  
 

2002. május 17-19.
A Student Chapter első terepgyakorlatán a Tokaji-hegységben jártunk, ahol a harmadidőszaki vulkanizmushoz kapcsolódó epitermális nemesfém-ércesedések teleptani, szöveti, ásványtani sajátosságait tekintettük át.
A Tokaji-hegység geológiájáról és a kirándulás helyszíneiről részletes leírás és beszámoló itt olvasható.

2002. november 8.
A Student Chapter második terepgyakorlatát Szlovákiába Selmecbánya, Körmöcbánya vidékére szerveztük, ahol megismerkedtünk a selmecbányai vulkáni komplexummal és az epitermás nemesfém és polimetallikus teléres ércesedési típusokkal és a bányavidék történelmi szerepével. A csoport vezetője Dr. Peter Kodera volt a Szlovák Geológiai Szolgálattól (Pozsony).
Részletes leírás a terepgyakorlatról, a térség geológia felépítéséről, ércesedési típusairól itt olvasható.

 

 
 


2001-es terepgyakorlatok  
  NagyításAugusztus 28 - szeptember 15. :
Terepgyakorlat Kanadában a Carleton Egyetemmel együttműködésben, a kanadai kormány "Partnership for Tommorrow" programjának anyagi támogatásával: Grenville Provincia, Timmins, Cobalt City, Sudbury.

A terepgyakorlat részletes beszámolója itt olvasható (angol).